Apostolski nuncij msgr. Luigi Pezzuto posjetio župu Jablanicu

Apostolski nuncij msgr. Luigi Pezzuto je 24. veljače na poziv župnika don Marka Šutala pohodio župu Jablanica. U jutarnjim satima je je nadbiskup Pezzuto stigao u pratnji prvog savjetnika Nuncijature mons. Henryka Jagodzińskog. Nuncija i pratnju su dočekali župnik i bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Franjevačke bogoslovije.

Sveta misa je počela svečanom procesijom a okupilo se oko 150 vjernika župe Jablanica i okolnih župa kao i raseljenih župljana. Liturgijsko pjevanje su predvodili bogoslovi koje je predvodio domaći sin bogoslov Tomislav Rajič. Nakon pozdravnih riječi župnika don Marka uslijedio blagoslov novih postaja križnog puta, ulje na platnu, u obnovljenoj crkvi, a koje je naslikao akademski slikar Mario Naletilić. Nakon toga nastavljeno je misno slavlje. Misna čitanja su preuzeli studenti Teološko-katehetskog instituta iz Mostara i bogoslovi iz Sarajeva. Nuncij Pezzuto je u propovijedi istaknuo, oslanjajući se na nedjeljno evanđelje, da biti vjernik ne znači samo ići na misu i redovito se moliti nego je to onaj koji ispunjava Isusovu zapovijed a to je zapovijed ljubavi prema bližnjemu, biti milosrdan i znati oprostiti svome neprijatelju. Na kraju misnog slavlja msgr. Pezzuto je u znak posjeta ovoj župi uručio župniku don Marku brončani medaljon pape Franje. Obitelj Naletilić je nunciju msgr. Pezzutu poklonila sliku a bogoslov Tomislav Rajič u ime župe Monografiju župe Jablanica koju je uredio bivši župnik don Mile Vidić povodom slavlja 100 godina osnutka župe Jablanica. Tom prigodom je župnik don Marko zahvalio svim dobročiniteljima koji su pomogli u obnovi unutrašnjosti crkve te istako važnost povezanosti Svete Stolice i crkve u hrvatskom narodu. Nakon svete mise organiziran je susret Nuncija i vjernika ispred crkve u dvorištu gdje je bila prigoda osobno popričati i susresti se sa svim vjernicima. Nakon toga uslijedio je zajednički bratski objed u dvorani župne kuće na kojem su sudjelovali studenti TKIM-a, bogoslovi, časne sestre i župnici koji su pristigli iz susjednih župa.

U prilogu je pozdravni i zahvalni govor župnika don Marka.

Pozdrav na početku sv. Mise

Preuzvišeni gospodine Apostolski nuncije mons. Lugi Pezzuto, mnogopoštovani prvi savjetniče Nuncijature mons. Henryk Jagodziński, poštovane redovnice, cijenjeni bogoslovi, draga braćo i sestre,

U ime svih nazočnih svećenika i Božjega puka izričem Vam kao predstavniku Svetoga Oca Pape Franje i Svete Stolice iskrenu i srdačnu dobrodošlicu. Dobro došli u našu malu župu Jablanica koja je 2017. godine proslavila 100 godina postojanja kao samostalne župe. U tome razdoblju u ovoj su župi djelovala 17 župnika franjevaca, a od 1999. četiri biskupijska svećenika. Svaki je na svoj način doprinosio za rast ove župe. Danas želimo nadograditi samo jedan mali kamenčić u mozaiku rada i brige za povjereno stado, a to predstavlja ova obnovljena crkva i ovaj put križa koji smo pripremili za blagoslov.

Preuzvišeni Apostolski nuncije, još jednom dobro nam došli i povedite nas u euharistijsko Slavlje te blagoslovite ove postaje.

Zahvala na kraju sv. Mise

Hvala i slava Trojedinomu Bogu na ovom danu i daru zajedništva u vjeri. Zahvaljujem i našoj Nebeskoj Majci Bezgrješnoj Djevici Mariji koja nas majčinski prati svojim zagovorom. Vjerujem da nam je i ovaj današnji dan ona isprosila.

Povijest bilježi da su Crkva u Hrvata i hrvatski narod, od samih početaka, njegovali odnose s rimskim Papama, te uživali naklonost i primali njihov blagoslov. Poput onoga iz 879. kada je Ivan VIII. „blagoslovio kneza Branimira, sav narod hrvatski i svu zemlju njegovu“. A u popratnom pismu Papa ga potakao „neka bude ustrajan i vjeran“, pa će imati „Božju zaštitu i blagoslov apostolskih prvaka Petra i Pavla“. Osobitu blizinu, razumijevanje i zaštitu Svete Stolice osjetili smo tijekom nedavnoga Domovinskoga rata kad je na Petrovoj stolici bio sveti Ivan Pavao II.

I ova župa je kroz svoju burnu stoljetnu povijest imala uspona i padova, radosnih i manje radosnih trenutaka. Kroz povijesne bure i oluje, uza životne oseke i plime hrabro i pobjedonosno je odolijevala zubu vremena. Narod ovog kraja je ostao unatoč svim progonstvima ustrajan i vjeran te je vjerujem i zbog toga osjećao Božju zaštitu i blagoslov.

Preuzvišeni gospodine Apostolski nuncije mons. Lugi Pezzuto, hvala Vam za darovano vrijeme danas zajedno s nama u Jablanici slaviti svetu Misu. Hvala za euharistijsko slavlje, za upućenu riječ kojom ste nas ohrabrili i potaknuli na veću vjernost Kristu i Crkvi.

Zahvale dobročiniteljima.

Sad će u znak zahvale na ovaj veličanstveni susret obitelj Naletilić pokloniti Nunciju jednu sliku, Mario je napravio postaje, a njegova supruga Mirjana, akademski grafičar, ovaj poklon. Isto tako Nunciju ćemo uručiti Monografiju župe Jablanica koju je uredio zajedno sa suradnicima bivši župnik don Mile Vidić. Monografiju će pokloniti naš bogoslov Tomislav Rajič.