Proslava Svih Svetih i Dušnog dana u župama Jablanica i Drežnica

svi_sveti

U dvjema raseljenim župama Mostarsko-Duvanjske biskupije Jablanici i Drežnici blagdan Svih Svetih i Dušni dan imaju posebno mjesto i važnost. To su dani kada se raseljeni i prognani župljani koji žive daleko od svojih domova dođu u svoja rodna mjesta na grobove svojih najmilijih.

Tako je bilo i ove godina u velikom broju vjernici su sudjelovali u molitvi i Svetoj Misi za svoje pokojne na mnogobrojnim grobljima koji pripadaju župama Jablanica i Drežnica. Tako smo, već 29. listopada, započeli s pohodom grobljima u Gornjoj Drežnici Raičevom groblju i Perutac. Potom smo 30 listopada pohodili groblja Šarića i Vrdi.

Na sam blagdan Svih Svetih Svete Mise su slavljene u  Glogošnici,  na Radešinama i u Jablanici. Istoga dana župljani župe Drežnica svetom misom u 11:00 sati slavili su patron svoje župe, a svetu misu je služio don Davor Berezovski župni vikar u mostarskoj katedrali. Prije završnog blagoslova vjerni narod i svećenik krenuli su prema groblju moleći litanije svih svetih, a nakon toga izmolivši molitve za pokojne te primivši blagoslov narod je ostao u župnom dvorištu uz ugodno druženje i čašicu razgovora. Katolička crkva ovim jednim blagdanom slavi sve svete i blažene, poznate i nepoznate, sve one koji su umrli i uživaju blaženstvo u Gospodinu. Dan poslije, na Dušni dan, Svete Mise služene su u župi na grobljima Kremenac, Gornja Grabovica i u Donjoj Grabovici.Pohod grobljima zaključili smo, u nedjelju 6. studenog, misnim slavljem u groblju Ćopi.

Hvala dobrom Bogu na lijepom vremenu i na svim darovima kojima nas izobilja blagoslivlja, a našim vjernim mrtvima neka je dobri Bog nagrada u vječnosti. „Tvojim se vjernima Gospodine život mijenja, a ne oduzima. I pošto se raspadne dom ovozemnog boravka stječe se vječno prebivalište na nebesima“.