Slavlje Male Gospe 2012.

Župa Jablanica je i ove godine svečano proslavila svoju glavnu godišnju svetkovinu: Malu Gospu. Slavlje je počelo trodnevnicom u čast Gospi, koju su uz koncelebraciju župnika don Ivana predvodili gosti svećenici ovim redom:

  • Prvu večer:   don Pero Miličević, ovogodišnji madomisnik.
  • Drugu večer: fra Mato Topić, novi župnik susjedne župe Gračac
  • Treću večer: vlč Jakaov Kajinić, duhovnik travničkog sjemeništa a koncelebrirao je i fra
  • Andrija Jozić, župnik susjednih Doljana.

Ovi gosti svećenici bili su vjernicima na raspolaganju za sv. ispovijed i predvodeći misna slavlja, održali su prigodne propovijedi na radost i utjehu malobrojnih župljana ove župe.  

Na Malu Gospu već u ranim jutarnjim satima počeli su pristizati hodočasnici iz susjednih župa, neki su pješačili po desetak kilometara i većina je pristupila sakramentu pomirenja.
Svečačnu sv. misu u 11 sati uz suslavlje sedmorice svećenika predvodio je vlč. Jakov Kajinić, koji je u propovijedi posebno istaknuo Marijinu vjernost u kušnjama i teškoćama njezinog zemaljskog života.

Slavlje je uzveličao mješoviti pjevački zbor Libertas iz Dubrovnika. Vrijeme je bilo sunčano i lijepo pa su domaći i raseljeni župljani, kao i mnogi Gospini štovatelji iz okolnih i drugih žpa ispunili prostor u crkvenom dvorištu pripremljen za sv. misu. Župnik je na početku sve nazočne pozdravio i na kraju svima zahvalio te pozvao svećenike, bogoslove, sjemeništarce i pjevače iz Dubrovnika na okrepu u župnu dvoranu.
Nakon ovog duhovnog slavlja zbor je otpjevao nekoliko pjesama dubrovačkog napjeva, a onda se narod proveselio uz narodne pjesme i kolo.