Krizmeno slavlje – 23.07.2011.

KRIZMENO SLAVLJE O STOTOJ OBLJETNICI ŽUPNE CRKVE

Svi ovi radovi na crkvi i dvorištu urađeni su kao priprema za veliko slavlje koje smo imali u subotu 23. srpnja. Misno slavlje na uočnicu u petak 22. Srpnja predvodio je don Ivan Marijanović provincijal Salezijanaca rodom iz Doljana. On je pomogao u ispovijedanju krizmanika, njihovih roditelja i kumova. Iako su ranije vladale nesnosne srpanjske vrućine, subota je osvanula oblačna i pomalo kišovita i nebo je bilo prekrivenom gustim crnim oblacima, a budući da smo ovo slavlje pripremili u dvorištu i vrtu iza crkve bili smo u velikoj brizi i neizvjesnosti.

Oko 10 sati u goste nam je stigao nadbiskup Petar Rajič, apostolski nuncij u Kuvajtu i zemljama arapskog poluotoka. Najprije je pozdravio  krizmanike, njihove roditelje, prisutne svećenike, a onda imao kraći intervju s djelatnicima Jablaničke radio-televizije.

Prije samog početka slavlja palo je nekoliko kapi kiše, pa su bogoslovi i sjemeništarci koji su došli predvoditi pjevanje, bili u nedoumici kud s instrumentima, ali hvala Bogu kiša je prestala pa je slavlje moglo početi. Uz pratnju novih zvona procesija je pošla iz crkve a uz nadbiskupa Petra i domaćeg župnika don Ivana, bio je don Ivan Marijanović, don Ivan Perić, don Joko Blažević, don Davor Berezovski, don Slaven Ćorić, fra Petar Drmić, fra Andrija Jozić, fra Danijel Rajič i fra Darko Drljo, te o. Milan, pravoslavni paroh iz Konjica. Božjim čudom kiša je prestala pa je prisutni puk mogao u miru sudjelovati u ovom slavlju.

Župnik je na početku pozdravio sve nazočne među kojima su bili gosp. Mensud Ćosić, mjesni imam, gosp. Mate Mijić, predsjednik općinskog vijeća, i gosp. Donatus Koeck, veleposlanik republike Austrije u Sarajevu. Na poseban način je pozdravio sve Rajiče koji su iz daljine došli na ovu svečanost. Zatim je nadbiskupa pozdravio krizmanik Tomislav Rajič i kao dar predao mu omotnicu s riječima: “Dragi nadbiskupe Petre i rođače po prezimenu, hvala Vam što ste ispunili moju želju i želju ostalih krizmanika, našeg župnika i svih župljana ove župe. U znak zahvalnosti umjesto cvijeća primite ovu omotnicu. Unutra nisu ni marke, ni euri, ni dolari niti kuvajtski dinari. Unutra je samo želja jednog mladog srca koje želi na poseban način služiti Bogu i svom narodu. Prinesite je Svevišnjem na oltar i molite kako bi se ta želja ostvarila.” Tomislav je jedini katolik osmoškolac u Jablanici i nadbiskupu je predao molbu za prijem u sjemenište kao kandidat mostarske biskupije. Nazočni svijet je ovo popratio srdačnim pljeskom.

A onda je najmanji član župne zajednice dvogodišnja Lela Rajič rekla tepajući: oče nadbiskupe, pozdravlja te župa cijela, a najviše Rajič Lela. I ovo je bilo popraćeno srdačnim pljeskom.

Prvo čitanje pročitala je Mateja Rajič, studentica teologije iz Zagreba, podrijetlom iz jablaničke župe.

Poslanicu je na starom napjevu otpjevao Šimun Rajič, umirovljeni šumar iz Doljana, a evanđelje fra Danijel Rajić iz Sarajeva.

Nadbiskup Petar je u propovijedi potaknuo sve a posebno krizmanike, da budu hrabri svjedoci vjere služeći se darovima Duha Svetoga koje ne primaju kao trenutačni dar, nego kojima su obilježeni zauvijek i koji će im u životu pomoći odabrati pravi put.

Župnik je na kraju čestitajući krizmanicima, njihovim roditeljima, kumama i kumu zahvalio nadbiskupu Petru, svim svećenicima, bogoslovima i sjemeništarcima, svim župljanima i svima nazočnima, a najprije i najviše Svemogućem Bogu na svim darovima, posebno na tri darovana čuda:                     prvo čudo: ovu malu župnu zajednicu, koja je  uz pomoć dobrih ljudi u zadnjih deset godina obnovila je sve porušeno, sagradila novu župnu kuću, obnovila crkvu i uredila crkveni okoliš,  pohađa nuncij Petar, osoba visokog crkvenog ugleda,

drugo čudo: jedini krizmanik se javio u sjemenište i

treće čudo: u Splitu prolom oblaka, u Grabovici, samo deset km južnije,  kiša lije potocima, a u Jablanici ni kapi kiše za vrijeme krizme.

Poslije sv. mise narod se kratko zdaržao u crkvenom dvorištu uz pjesmu i kolo dok ga kiša nije rastjerala, a svećenici s nadbiskupom Petrom i ostalim gostima pošli na ručak u župnu dvoranu.