Blagoslov novih zvona

Naša župna crkva je kroz stotinu godina imala samo jedno malo zvono teško 44 kg.

Prigodom stote obljetnice od njezine gradnje naručili smo dva nova zvona koje su lijevana u Innsbrucku u Austriji 27. svibnja, a u Jablanicu su stigla 28. lipnja.                                                                                                                                                              Na Na manjem zvonu teškom 80 kg napisano je: SVETI JOSIPE MOLI ZA NAS – JABLANICA 2011,  a na većem teškom 160 kg:   SVETA MARIJO MOLI ZA NAS – JABLANICA 2011.

Zvona smo unijeli u crkvu i postavili ih ispred klupa te lijepo ukrasili. U subotu 2. srpnja oko 17 sati došao nam u pohode naš biskup msgr. Ratko Perić sa svojim tajnikom don Ivanom Kovač. Najprije je provjerio vjeronaučno znanje naših krizmanika: Nikoline, Monike i Tomislava, a onda predvodio misno slavlje u 18 sati i blagoslovio nova zvona te se na kraju slikao s kandidatima za krizmu, kao i s Andrijom Jurić, najstarijim župljaninom i lelom Rajič, najmlađom župljankom.

Zvona su podignuta na toranj i postavljena na postolja i elektrificirana 12. i 13. srpnja. 2011.

VANJSKA RASVJETA

Početkom srpnja općina je o svom trošku postavila dva reflektora u crkvenom dvorištu i priključila ih na javnu rasvjetu, te tako vrlo lijepo osvijetlila ovaj vrijedni vjerski i kulturni objekt grada.

Dva tjedna kasnije nabavljena su i ugrađena tri vanjska kandilabera te je tako osvijetljeno i čitavo dvorište .

Tomo i Mateo su očistili betonski zid i obojili crkvenu ogradu ispred crkve.

NOVI PROZORI NA CRKVI

Polovinom srpnja urađeni su i postavljeni novi prozori na crkvi. Prozore u rekordnom roku i vrlo lijepom obliku s izo-staklom uradila i postavila radionica „Zaspilje“ iz Jablanice.

KLIMATIZACIJA I VENTILACIJA CRKVE

Istovremeno s ugradnjom novih prozora ugrađen je klima kao i ventilacijski uređaj, pa će se crkva ubuduće moći lako provjetravati a po potrebi malo ohladiti u vrelim ljetnim danima i zagrijati za vrijeme velike hladnoće.

BOJENJE CRKVE

Nakon što je urađena klimatizacija i ventilacija, crkva je obojena. Novim skladnim i lijepim bojama u kratkom vremenu crkvu su obojili radnici tvrtke „Fix“ iz Pologa. Oni su također dovršili bojenje fasade na župnoj kući kao i na garaži i vanjskom zahodu.